• Tisztítunk, mindent is!
  •  laczikbalazs@szecskamester.hu

Szabadság út 22.,

Nagykökényes H-3012

+36 20 532 4797

 

Szecskamester Blogja

RPB Nova 1 Tartósteszt

 

Nova 1

Az egyéni védőeszközök kiválasztása alapvetően határozza meg a munkavállalók munkakörülményeit. Még akkor is, ha sokszor olyan különleges és nehéz körülmények között kell dolgozni, mint a szemcseszórással foglalkozók. Ebben a szakmában az egyik legmeghatározóbb egyéni védőeszköz a friss levegős sisak. Az alábbiakban bemutatott RPB Nova 1-es sisakot mind műhelykörülmények mind pedig ipari körülmények között volt szerencsénk használni és tesztelni. Jelen cikkemben az ezzel kapcsolatos tapasztalatainkat osztom meg.

 

Az RPB története 1970-ben kezdődött, homokszóráshoz gyártottak sisakokat. A vállalat lépést tartott a munkavédelmi előírások szigorodásával és a technikai fejlődéssel, így a mai napig – immár nem csak szemcseszóráshoz – is egyéni védőeszközök gyártásával foglalkozik.

A szóban forgó Nova 1-es sisak lényegében a Nova 2000 módosított változata (eltekintve a védőhéjazat formájától), a legmarkánsabb különbség a hagyományos lapos, téglalap alakú kitekintő ablak. (Más Nova gyártmányokat panoráma plexivel gyártanak.) Ezeknek a kiválasztása ízlés kérdése, nálunk a választás a hagyományosabb megoldásra esett, amely több előnnyel és hátránnyal is rendelkezik panoráma plexis kialakításúakhoz képest.

A sisak markáns kialakítású szürke héjazata alatt két oldalt kivehető arcpárnázás (tépőzárral rögzített) valamint a fejtetőn egy szövet-szivacs borítású polisztirolból préselt elem biztosítja a komfortot és a szükséges védelmet. Maga a héjazat nem túl vastag, néhány mm, ennek köszönhetően a sisak rendkívül könnyű. A sisak gallérjára patent szemekkel lehet rögzíteni a gyöngyvászonból készült poncsót. Gyárilag a zöld gyöngyvászon köpennyel kapjuk a sisakot, de rendelhető szürke, erősített változat is.

A friss levegőellátás a tarkóra rögzített robosztus kialakítású gégecsövön keresztül jut a sisakba. A cső belső átmérője 30 mm körüli, ez csökkenti a beérkező levegő nyomását, mely a polisztirol fejvédőn kialakított nyílásokon áramlik a fejtetőre valamint az arcra. A levegő áramlását a nézőke jobb oldalán belül egy apró csőben elhelyezett sárga tüske jelzi. A gégecső alsó csatlakozásánál átfűzött derékszíjjal rögzíthetjük a frisslevegőt biztosító csövet.

Pár szó a nézőkéről, mind a külső mind pedig a belső réteg plexiből készült, a külső keretet egy erős gumi szíj tartja a helyén. A plexi hátránya, hogy sajnos hamar karcolódik, így mind a külső mind a belső plexit lecserélhetjük üvegre (a belső plexi cseréjével a biztonsági tényezőből adunk fel). Figyelni kell, hogy a belső plexi üvegre történő cserélése némi kézügyességet kíván valamint fontos, hogy a behelyezni kívánt üveglap sarkait kerekítessük le, így nem teszi tönkre a szilikon kerettömítést. Személy szerint jobban szeretem ezt a fajta nézőke megoldást, az üvegek cseréje bár megszakítja a munkavégzést, de egyszerűbb az utánpótlása (üvegessel vágathatunk korlátlan mennyiségben), míg a plexikből előre be kell rendelni nagyobb mennyiséget, kevésbé bírják a strapát stb. Viszont aki szeretne az vágathat plexit is nézőkéjéhez. A panoráma sisakokhoz speciális plexit kell rendelni vagy fóliaköteget (pl.: Nova 3-as sisak), cserébe sokkal jobb látóteret kapunk. Valamit valamiért….

A sisak viselése komfortos, akár egész nap használhatjuk nem terheli a nyaki csigolyákat és nem fárad el az ember használata során más régebbi társaihoz képest lényegesen könnyebb. A párnázás kényelmes, tartja a fejet és nem illetve kissé mozdul el (bár állszíj nincs benne). Hátránya, hogy beépített fültok nincs benne, alapvetően nincs is rá szükség kültéren elegendő a sisak zajszigetelése. Napi 8-10 órás munkavégzés esetén azonban célszerű füldugó kiegészítő védelmet használni. A sisakba a szemcse, finom por nem illetve elhanyagolható mennyiségben jut be. A gyöngyvászon köpeny hajlamos megtörni, elveszti kezdeti merevségét, azonban ez működését nem befolyásolja. A belső párnázást könnyen el lehet távolítani, az arcpárnákat, köpenyt moshatjuk mosógépben is, azonban a polisztirol fejvédőt nem célszerű, mivel a szivacs-textilréteg elválik egymástól és tönkremegy a párnázás. Ez utóbbi kézzel történő mosással, áztatással elkerülhető.

A sisak egyetlen hátránya az ára. Itthon nagyjából 160-180 ezer forintos bruttó áron kaphatjuk meg és nem is egyszerű „felhajtani”. Más márkájú sisakokhoz képest kb. 20-30%-al drágább ellenben lényegesen komfortosabb, könnyebb. Amennyiben a Nova 1-est választjuk célszerű tájékozódni az internet nyújtotta lehetőségek között, ugyanis sokszor még postaköltséggel is több tízezer forintot is spórolhatunk az árán. A sisakokhoz pedig bármilyen apró alkatrész elérhető, megvásárolható külön-külön is akár.