• Tisztítunk, mindent is!
  •  laczikbalazs@szecskamester.hu

Szabadság út 22.,

Nagykökényes H-3012

+36 20 532 4797

 

Szecskamester Blogja

Mennyezet a "klasszikus-indusztriál" jegyében Kiemelt

 

A fa mennyezetek roppant mutatósak, ehhez azonban a fát gondozni, ápolni kell. Ez utóbbi egy olyan kérdéskör, amihez a tulajdonos – érthető okok miatt – ritkán nyúl és természetes elvárás, ha már egyszer hozzáfognak, akkor hosszú időn keresztül őrizze meg állapotát és szépségét.

 

A cikkben szereplő családi ház teljes tatarozása tulajdonos-váltás miatt történt. A látszógerendás, lambériás mennyezet kivitelezése során megkapta a szükséges felületvédelmet, ami cirka 20 évvel ezelőtt történt. Az új tulajdonos követelményei nem csak a tisztításra vonatkoztak, hanem a fa védelmére valamint a felület kezelésére (lakkozás, festés) is kiterjedtek. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy így, nem csak a felülettisztítást végezhettük el, hanem komplexen a favédelmet valamint a felületi bevonat elkészítését is ránk bízták.

 received 966356320886333 received 138891798363954

A kiindulási állapot

A felvételeken látható mennyezet gerendái esztétikai szerepet töltöttek be, a gerendázat vörösfenyő, míg a lambéria erdei fenyőből készült. A szóban forgó felület nagysága mintegy 150 négyzetmétert ölelt fel. A megrendelés során az alábbi szempontokat kellett figyelembe vennünk:

  1. -        a felületen található szennyeződések eltávolítása;
  2. -        a kijuttatott szóróanyag feltakarítása;
  3. -        a fertőzött felületek feltárása;
  4. -        a fa aktív károsítóinak megszüntetése valamint az ép területek megelőző védelme;
  5. -        felület bevonatolása.

Az épület belső tere egy klasszikus-rusztikus irányvonalat képviselt, a gerendák színezete az alapanyagból adódóan vöröses árnyalattal illetve a lambéria natúr színben jelent meg. A megrendelő a felülettisztítást követően döntött az esztétikai megjelenésről, amely a végeredményt mutató képeken látható.

IMG 20210707 114258 1

A szemcseszórt felület

Elvárás volt egy modern megjelenés, amely sajátságosan ötvöződik a klasszikus irányvonallal, de azt nem szünteti meg. Így a lambéria matt lakkozása és a gerendák antracit színnel történő bevonására született döntés. A gerendák sötét színe kiemeli a mennyezet gerincét és sajátságos „klasszikus-indusztriál” megjelenést kölcsönöz a beltérnek. Az épület további berendezése is hasonló karakteres megoldásokkal fog megvalósulni.

Néhány szó a munkafolyamatokról… A felülettisztítás gazdaságossági illetve esztétikai szempontok figyelembevételével hagyományos homokszórással történt, csökkentett nyomással és finom frakciójú anyaggal. Az abrazív eljárás a lambériának valamint a gerendázatnak is egy strukturált, karakteres megjelenést adott, hangsúlyozva az indusztriál jelleget. A feltárt felületen található rovarkárok ellen, főleg a terasz-homlokzat tekintetében Remmers AntiInsektel, 96 órás dunsztolási eljárással kezeltük. A megelőző védelem pedig a lambéria és a sértetlen gerendázat vonatkozásában Remmers Adolit BQ 20-al történt. Ezt követően történt a lambéria lakkozása, szórásos eljárással, melyhez speciálisan szórható és gyors száradású vízbázisú matt lakkot használtunk fel, itt követelményként jelent meg a struktúrált, natúr felület megőrzése. A gerendákat selyem-matt vékonylazúrral kezeltük, a bevonás hagyományos ecseteléssel történt a kellően mély és egyenletes színtónus elérése érdekében.

IMG 20210716 120525 4 IMG 20210716 120536 1

A végeredmény