• Tisztítunk, mindent is!
  •  laczikbalazs@szecskamester.hu

Szabadság út 22.,

Nagykökényes H-3012

+36 20 532 4797

 

Szecskamester Blogja

ARMEX Maintenance

A nátrium-hidrogén-karbonát (közismert nevén szóda-bikarbóna, nem összekeverendő a szódával amely nátrium-karbonát) enyhén lúgos vízben jól oldódó só. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre teljesen ártalmatlan.

 

Megnevezés: ARMEX Maintenance (Grit 100)

Küllem: fehér kristályos szemcse

Szemcseméret: ~170 mm (tartalma: max. 8% 250 mm; min. 55% 150 mm; min. 93% mm)

Ömlesztett tömeg: 1 kg/dm3

pH (8% oldat): 8,2

Mohs keménység: 2,5

Kiszerelés: 25 kg-os zsák

 

A szódaszórás® (amely a Profett Kft. védjegye) szinte kizárólagos példája az ARMEX Church Dwight Co., Inc., Speciality Product Divison által gyártott ARMEX Maintenance Formula, amely kifejezetten tisztításra kifejlesztett szemcse (más, szóróanyagnak aposztrofált szóda-bikarbóna nem alkalmas és nem azonos az itt leírtakkal) . A szóróanyag háztartási szóda-bikarbónán alapul, a lágy kristályszerkezetű struktúra szinte nem rendelkezik abrazív hatással. A gyártói prospektus szerint alkalmazható minden olyan érzékeny felületre ahol el kell kerülni az abrazív hatást. Nem tartalmaz szilícium-dioxidot, nem okoz hőfejlődést a szórt felületen és anyagösszetételének köszönhetően nem marad hátra a felületen. Biztonsággal használható érzékeny felületeken, beleértve a forgó és mozgó alkatrészeket. Az ARMEX szóda-bikarbónájához áramlást segítő hordozóanyagot kever, amely csökkenti a csomósodás lehetőségét. Mivel az anyag lúgos, ezért a gyártó tesztelte alumínium, illetve szén acélokra. A korrozív mértéke a szóróanyagnak szignifikánsan kisebb, mint a desztillált víznek. (ARMEX termékismertető itt érhető el:https://www.armex.com/sites/armex.com/files/TDSMAIN.pdf)

A szódaszórás®  jelen esetben érdekes megközelítése a felülettisztítási eljárásoknak. A szóróanyag az itt vizsgáltak közül a legkisebb Mohs-féle keménységgel rendelkezik.

Alapvetően a puha fémekhez, érzékeny felületekhez ajánlott szóróanyag által nyújtott teljesítmény nyilván elmarad a többi szóróanyaghoz képest, azonban a mikroszkópos vizsgálat érdekes eredményt mutatott. A szórt felület helyenként antracit szürke, mély patinás színű, foltos, barna korrózió-szigetek találhatóak meg rajta. Az antracitszürke területek simák, a maradó barna korrodált részeken nem pergő rozsda található. A festékmaradvány teljesen eltűnt a felületről.


ARMEX-el szórt felület

A 4x zoom super macro (4xSM) felvétel igen érdekes felületi képet ad. A felületen helyenként a tiszta alapfelület látható, melyen jól elkülöníthető korróziós szigetek láthatóak. A felvételeken jól látható a „reve” képződése. A szórás hatására a revén képződő pergő rozsda, korrózió teljesen eltűnt és csak az alatta található szilárd réteg maradt meg. Restaurátori szempontból tulajdonképpen ez a felület az egyik legalkalmasabb kémiai passzivátorokkal történő kezelésre.



ARMEX-el szórt felület (4xSM)

A mikroszkópos felületen (DinoLite mikroszkóp) jól látható az előbb említett revés felület. Több helyen megtalálható a hagyományos rozsdabarna korrózió, amely a mélyebb részeken megül. Ez utóbbi hosszabb behatással eltüntethető, az alatta található reve és maganyag károsítása nélkül. Érdekes, hogy a szórt felületen festékmaradvány szinte egyáltalán nem maradt. Az átmeneti felület kifejezetten élesnek tűnik, a tisztítatlan felületre becsapódó, a sugár perifériáján található szemcsék épp hogy megbontják a felületet, majd hirtelen jön meg a tisztítási hatás.



ARMEX-el szórt felület (Dino-Lite)

Lényegében a szódaszórás® nem kifejezetten korrodált acél felületek teljes tisztítására való. A puhább anyagokon (pl.: alumínium-öntvények, bronz, réz, fa stb.) látványosabb tisztítási hatással bír. Létjogosultságát leginkább a restaurátori, műtárgyvédelmi, illetve a finommechanikai és az iparban található érzékeny technológiák bizonyítják. A szódaszórás® festék eltávolításra kiváló, azonban mint láttuk a vastag, revés rozsda eltávolítására nem alkalmas, hacsak nem az a cél, hogy a felületen a patinát megőrizzük. Ebben a vizsgálatban a hátránya adott esetben az előnye is, hiszen abrazív (koptató) hatása jóformán nincs.