• Tisztítunk, mindent is!
  •  laczikbalazs@szecskamester.hu

Szabadság út 22.,

Nagykökényes H-3012

+36 20 532 4797

 

Szecskamester Blogja

Asilit A1

Az alumínium-szilikát egy mesterséges technológiából előállított anyag, a kohók salakjából készített szintetikus ásványi anyag, környezetbarát finomszemcse. 

 

 

 

Összetételét tekintve: szilícium-dioxid (42-58%), alumínium-oxid (23-32%), vas (III) –oxid (3-15%), kalcium-oxid (2-8,5%), kálium-oxid (0,5-4,6%).

A fémeket kémiailag szilikátok vagy aluminátok formájában köti meg. Szabad kristályos szilícium-dioxidot nem tartalmaz, illetve szabad vas fém aránya <0,1% (ez utóbbiak minél alacsonyabb szinten tartása az Európai Unió előírásainak betartása okán, a szilikózis veszély miatt fontosak). Az alumínium-szilikát a szóda-bikarbónához hasonlatosan használható, annál azonban keményebb anyag, illetve vízben nem oldódik. Jelentős szerepe van a műemlékvédelem területén, finom rozsdaeltávolító hatással bír és különösen jól alkalmazható épületek érzékeny homlokzatának tisztítására. Ezen kívül alkalmas graffiti eltávolítására valamint fa felületek tisztítására is.

Megnevezés: ASILIT A1

Küllem: fekete kristályos szemcse

Szemcseméret: ~40-180 mm

Ömlesztett tömeg: 1,05-1,4 kg/dm3

Mohs keménység: legalább 7

Kiszerelés: 25 kg-os zsák

Az alumínium-szilikát által tisztított felület tapintásra finom, egyáltalán nem tűnik érdesnek. A képződött felület világos szürke színű, fény mellett kissé kristályosan csillogó. Szórásakor a rozsdát és festékmaradványt a korunddal megegyező gyorsasággal tisztította. A felületen visszamaradó szilikát por nem képződött.


Asilit A1-el szórt felület 

 

A 4x zoom super macro (4xSM) felvételen egy, az acéltörethez hasonló felület látható. Azonban a 4xSM felvételen látszik, hogy a mély kráterek száma kevesebb illetve a felületen inkább apró tűhegynyi szúrásnyomok tapasztalhatóak. Az alumínium-szilikát szemcse szintén egy éles, sarkos szemcse, azonban az általa hagyott tűhegynyi szúrásokban nagyságrendekkel kevesebb az esetlegesen beletörő szemcse-darab mivel az anyagba mélységében nem hatol be (alacsonyabb a kinetikai energia).

Asilit A1-el szórt felület (4xSM)

Az alumínium-szilikát szemcse által hagyott finomabb felület „megbosszulja magát” a mikroszkópos vizsgálat során. A szórt felületen fellelhetőek visszamaradó festék foltok, azonban korrózió maradvány egyáltalán nem tapasztalható. A felület az acél grithez hasonlóan helyenként kristályosan csillanó, ellenben ezek nagysága sokkal kisebb és darabszámuk nagyobb. Az átmeneti felületen látható, hogy az elvétve önállóan becsapódó szemcsék nagy kárt nem okoznak a felületen, csak a könnyen eltávolítható részeket kezdik meg. A szórt felület felé haladva viszont az átmeneti rész kicsi, rövid távolságon belül egységes szórt felület képződik.

Asilit A1-el szórt felület (DinoLite mikroszkóp)

Összegezve tehát, az alumínium-szilikát a finomszemcsék egyik univerzális terméke. Az acél grithez hasonló szórási eredményt képez (Mohs keménységük is nagyjából megegyezik), ugyanakkor a felület finomabb, az abrazív hatás sokkal kisebb. Ez adódhat a szemcse fajsúlyából, ami elmarad az acél grittől. Szórása során a korundhoz hasonlóan körültekintőnek kell lenni.