• Tisztítunk, mindent is!
  •  laczikbalazs@szecskamester.hu

Szabadság út 22.,

Nagykökényes H-3012

+36 20 532 4797

 

Szecskamester Blogja

Korund F60

A korund (alumínium-oxid, Al2O3) a természetben is előforduló rendkívül kemény ásványfaj, vegyileg tiszta formában színtelen és áttetsző. 

 

Szennyeződések hatására elszíneződik és drágakőként tartják számon, vörös színben rubin, kék változatban zafír illetve színtelen drágakőváltozata a leukozafír. Ipari felhasználás miatt bauxitból szintetizálják magas hőmérsékleten. A nemes korund nem tartalmaz ferritet, alkalmas felületek érdesítésére, illetve rozsdamentes anyagok kezelésére. Gazdaságossága miatt alkalmazható szénacélok festést megelőző kezelésére, tisztítására. Használják még üvegek mattítására. Egészségügyi szempontból ártalmatlan, nincs szilikózis-veszélye. Szórási technológiában többször felhasználható.

Megnevezés: korund (alumínium-oxid)

Küllem: éles, sarkos szemcse

Szemcseméret: ~212-300 mm

Ömlesztett tömeg: 3,7 kg/dm3

HRC keménység: 47-56 HRC (~5,5 Mohs)

Kiszerelés: 25 kg-os zsák

 

Az F60-as szemcseméretű korund szórását követően egy rendkívül világos szürke ,szórt felület képződött. Első ránézésre felülete selyemfényű, simának tűnő, tapintásra kissé érdes hatású. A rozsdát, festékmaradványt az acél grithez hasonlóan hatékonyan eltávolította és gyorsan lehetett vele a felületet „borotválni”.


Korund F60-al szórt felület

A 4x zoom super macro (4xSM) felvételen jól látható, hogy a szórt felületen az acél szemcséhez képest apróbb kráterek képződtek, de ezek fajlagos sűrűsége sokkal magasabb. Mi több, a felületet aprólékosan vizsgálva helyenként kisebb rozsdamaradványokat találhatunk a megszórt felületen.



Korund F60-al szórt felület (4xSM)

A felület 170x nagyítását vizsgálva (DinoLite mikroszkóp) azonban teljesen más jellegű képződményeket tapasztaltam a korund szemcséknél. Ebben az esetben göbösödött felületet tapasztaltam, melyek között kisebb-nagyobb kráterek, bemélyedések találhatóak. Ez utóbbi magyarázható a nem deformálódó és a szóráskor gördülő szemcsék abrazív hatásával. Sajnos a mikroszkópos felvétel minősége nem kielégítő, mivel a kialakult felület igen nagymértékben visszaveri a fényt. Ennek a magas fényvisszaverési képességnek köszönhetően a korunddal szórt rész selyemfényű. Az átmeneti részt vizsgálva a még nem szórt felületre becsapódó szemcsék lencse-szerűen tépik fel a korróziót, valamint a festékmaradványt. Azonban az átmenetnél tapasztalható a mikroszkópos vizsgálatnál is, hogy a már szórt területen mélyebb tónusokban megül a korrózió.



Korund F60-al szórt felület (Dino-Lite)

A korund szép egyenletes selyemfényű felületet képez, azonban a mélyebb rozsda eltávolításánál különös tekintettel kell lenni az alapos szórásra, mivel a felületen kismértékű rozsda maradhat. Az éles korund szemcsék szintén beletörhetnek a felületbe, azonban ez nem annyira jellemző az anyag rendkívül nagy szilárdsága miatt. A szórás során szóróanyagból a felületen maradó por egyáltalán nem képződött. A korund szemcse szórása során figyelemmel kell lenni a száraz szóróanyag-száraz felületre, mivel a szemcse könnyen „belecsaphatja” a nedvességet a képződő szórt felületbe, ami az esetleg visszamaradó korrodált részek felhízását elősegíti. Érdekes a képződött felület göbösödése, valamint selyemfénye. Abrazív hatása szintén nem jelentős a felület tisztítás hatékonyságához mérten.