• Tisztítunk, mindent is!
  •  laczikbalazs@szecskamester.hu

Szabadság út 22.,

Nagykökényes H-3012

+36 20 532 4797

 

Szecskamester Blogja

Üveggyöngy

Az üveggyöngyöt előszeretettel alkalmazzák a veterán gépjárművek restaurálása területén is, kifejezetten az alumínium-öntvények szemcseszórására, tisztítására. Fontos megjegyeznem, hogy a következőkben tesztelt üveggyöngy nem azonos az alumínium szórására használt anyaggal, mivel utóbbinak a szemcsemérete jóval kisebb.

 

Az üveggyöngy tapintásra sima, apró üvegből készült gömb formájú szóróanyag. Az üveggyöngy kemény üveg, a felületről a szennyeződéseket, oxidokat úgy távolítja el, hogy a kezelt felületet nem vagy csak kis mértékben sérti. Az üveg más anyagokkal kémiai reakcióba nem lép, a kezelt felületen korróziót, valamint idegenfém lerakódást nem okoz. Kiválóan alkalmas rozsdamentes acél illetve különleges és nemesacél, színesfém és fa munkadarabok felülettisztítására is.

Megnevezés: Üveggyöngy

Küllem: fehér gömbölyű szemcse

Szemcseméret: ~200-300 mm

Ömlesztett tömeg: 1,5-1,6 kg/dm3

Mohs keménység: 6

Kiszerelés: 25 kg-os zsák

Az acélnál az itt tapasztaltakat érdemes szem előtt tartani, ha ezt a technológiát választjuk a feület tisztítására. A szórt felületen szürke színű, kristályos csillogás, selyemfény tapasztalható. A felület ránézésre egyenletes, tapintásra azonban meglehetősen érdes. A szórt anyagok közül a legérdesebb felületet eredményező szóróanyag. (Ellentmondásosnak hangzik, hiszen a gömb alakú szóróanyagnak a legkevésbé lenne szabad érdes felületet eredményezni.)
A 4x zoom super macro (4xSM) felvételen látható a felületi érdesség mértéke, váratlan fordulat, hogy a képződött felület az acél szemcséhez hasonló képződményeket eredményez, azonban sokkal tagoltabb, sűrűbb.



Üveggyönggyel szórt felület (SM és 4xSM)

A gyöngyök által kifejtett hatás jobban látható a mikroszkópos felvételen, ahol is a képződött felületről erősen visszaverődő fény kristályos hatást nyújt. Az átmeneti részen egyenletes a tisztítási hatás, amely a becsapódó szemcsék számától függ. Ellenben a már megszórt területeken találhatóak korróziós részek és visszamaradó felületi szennyeződések is. A becsapódó gömb alakú forma a felületen átadja energiáját és egyben össze is törik, minek következtében éles sarkú szemcsévé válik. Ez lehet a magyarázata annak, hogy a gömb alakú forma miért okoz akkora felületi érdességet, ami a többi anyag közül kiemeli.



Üveggyönggyel szórt felület (DinoLite mikroszkóp)

Mindent egybevetve az üveggyöngynél tapasztaltak érdekesek más szóróanyaghoz képest. Tény, hogy a vizsgált szemcsék közül ennek volt a legnagyobb a mérete, így a felületre közvetített kinetikai energiája is nagyobb volt. Azonban az egy mérettel való eltérés eredményeként igen markáns különbség jelent meg a felületek között. Az üveggyöngy szórását követően szemcse vagy por nem maradt vissza a felületen. Az esetlegesen felületbe fúródó szemcsedarabok kémiailag semlegesek. Azonban a gömb forma miatt ennek esélye kicsi, így nem kell számolni a felületbe beverődött korrózióval, nedvességgel.